Bemutatkozás

 a Sote Játszóházról

 

A daganatos beteg gyerekeknél a kezelés számos mellékhatással járhat, előfordul, hogy agresszívabb lesz valaki a gyógyszerek miatt, de az is, hogy nagyon magába zárkózik. Mindig az a cél, hogy kimozdíthatók legyenek ebből az állapotból, és ezt játékkal előbb-utóbb sikerül is elérni  –  meséli Mina Katalin, a SOTE II. számú Gyermekklinika Játszóházának vezetője.

jatszohaz_001 jatszohaz_002 jatszohaz_003A rosszindulatú betegségben szenvedő gyerekek kezelése legalább fél év, de 1-2 évig is tarthat, s ez alatt sokszor kell napokat-heteket kórházban tölteni. Fontos gondoskodni a gyerekek szabadidejének megszervezéséről és a kezeléssel járó pszichés bántalmak enyhítéséről is. A súlyos beteg gyerekek elszakadnak megszokott barátaiktól, mivel védeni kell őket a fertőzéstől, nem mehetnek  “normál”  közösségbe. Így igen nehéz dolguk van, hogy élvezetesen, hasznosan tölthessék napjaikat, és elfeledkezhessenek az állapotukról. A kórházban általában új társakra találnak, akik hasonló problémával küzdenek; ezért egymással sokszor éjszakákat átbeszélgetnek, átjátszanak még a kicsik is – mondta el Mina Katalin.

jatszohaz_008 A Tűzoltó utcai gyermekklinikán 1980. óta működik játszóház, ahol minden nap az összes bent fekvő gyereknek igyekeznek valamilyen kellemes elfoglaltságot találni. A játszóház szobája helyett sokszor a kórtermekben gyűlnek össze a foglalkozásokra, ahol előbb-utóbb mindenki talál kedvére való játékot, és az is részt tud venni a programokon, akinek feküdnie kell. A kézműveskedést a legtöbb gyerek élvezi, saját maguknak készítenek pólókat, bögréket, rajzolnak, üveget festenek, gyöngyöt fűznek – Mina Katalin elmesélése szerint mindenkinél meg lehet találni, mi az, ami különösen érdekli, amiért még akkor is van kedve felkelni, ha egyébként gyengének érzi magát. Nagyon népszerűek a társasjátékok, illetve a fiúk körében a számítógépek. Jelenleg mintegy negyven gyereket kezelnek az intézetben, akiket Katalin mind jól ismer, tudja, melyiküknek milyen típusú játék okoz leginkább örömöt.

jatszohaz_012

 

Áprilistól hat kiemelt onkológiai centrum látja majd el a gyerekeket az országban – a budapesti Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekklinika lesz ezek közül az egyik. Ez várhatóan megduplázza az itt kezelt gyerekek számát – egyelőre kérdés, hogy az ő foglalkoztatásuk hogyan lesz megoldható a rendelkezésre álló eszközökkel és személyzettel.

 

 

 

Alapítványunkról

A Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinikája több mint 120 éve vállal kiemelkedő szerepet a gyermekek gyógyításában. Gazdag hagyományú intézményünk az ország minden tájáról, sőt a környező országokból is fogad gyermekeket.

Címünk: 1094 Budapest, Tűzoltó u. 7-9. (Bejárat az Angyal utca felől) TÉRKÉPÉRT kattintson ide!

Megközelítés tömegközlekedési eszközökkel:
az M3 metró (Ferenc körúti állomás) és a 4-6 villamos (Üllői út megállóhely) útján a legegyszerűbb. A Klinika telefonon a (+36) (1) 215-1380-as központi számon érhető el: az automata bejelentkezése után a mellékszám tárcsázásával vagy a kezelő jelentkezése után szóban kérhető a megfelelő mellékállomás. (A Semmelweis Egyetem belső telefonhálózatán a négyjegyű mellékszámok közvetlenül hívhatók.)

Ambulanciák

HEMATOLÓGIAI AMBULANCIA

A hematológiai ambulancia a háziorvosi szolgálat, ill. a területi kórházak által vérképzőszervi betegség gyanújával beutalt betegek kivizsgálását és a hematológiai osztály rendszeresen kezelt, ill. gondozott betegeinek ellátását végzi. Az ambulancia betegei között nagy számban fordulnak elő ismeretlen okú nyirokcsomó-megnagyobbodással, vérlemezke-hiánnyal vagy vérszegénység tüneteivel érkező betegek. Amennyiben a kivizsgálás hosszabb időt vesz igénybe vagy a beteg állapota ezt indokolttá teszi, erre az időre a hematológiai osztályra vesszük fel.

Ambulancia vezetője: Dr. Kovács Gábor egyetemi docens
Asszisztens: Szendrei Júlianna, Válent Szilvia, Berecz Elvira, Juhászné Elek Teréz Karolina
Helyszín: Angyal utcai bejárat, földszint
Rendelési idő: hétfõ-csütörtök-péntek: délelőtt
Telefon: +36 1 215 1380 / 2976, vagy 2978-as mellékek

ONKOLÓGIAI AMBULANCIA

Az onkológiai ambulancia a háziorvosi szolgálat és más kórházak által daganatos megbetegedés gyanújával vagy diagnózisával beutalt betegek kivizsgálását, ill. gondozását végzi. Elsősorban csont-, vese-, izom- és központi idegrendszeri eredetű daganatokban szenvedő betegek érkeznek ide az ország szinte minden tájáról. Ezen kívül az onkológiai osztályon rendszeresen kezelt betegek gondozása és követése is a járóbeteg rendelés keretében történik.

Ambulancia vezetője: Dr. Garami Miklós egyetemi docens
Asszisztens: Szendrei Júlianna, Válent Szilvia, Berecz Elvira, Juhászné Elek Teréz Karolina
Helyszín: Angyal utcai bejárat, földszint
Rendelési idő: kedd – szerda: délelőtt
Telefon: (1) 215-1380 / 2976, vagy 2978-as mellékek

Osztályok

HEMATOLÓGIAI OSZTÁLY

A 23 ágyas hematológiai osztály feladatai közé a vérképzőszervi betegségben szenvedő gyermekek kivizsgálásán, ill. kezelésén túl egyes nyirokrendszeri és a csontrendszert érintő rosszindulatú betegségek ellátása is tartozik. A csökkent védekezőképességű vagy speciális ellátást igénylő betegek részére elkülönítő szobák állnak rendelkezésre, ahol a gyermeken kívül egy szülő állandó jelenlétét is biztosítani tudjuk. Akik jobban érzik magukat, de továbbra is rendszeres orvosi felügyeletet igényelnek, családtagjaikkal együtt a Klinika szomszédságában álló, 4 évvel ezelőtt alapítványi erőforrásból épült Clic ház lakásaiban kaphatnak helyet. Napközben a gyermekek a Játszóházban tölthetik az időt, a nagyobbakkal pedagógusok, gyógytornászok foglalkoznak.

Osztályvezető: Dr. Kovács Gábor egyetemi docens
Főnővér: Wittingerné Szabó Angelika
Osztály: Tűzoltó u. 7. épület, I. emelet
Telefon: +36 1 215 1380 / 2861, 2838, vagy 2869-es mellékek; közvetlen telefonvonal / Fax: +36 1 217 4404

ONKOLÓGIAI OSZTÁLY

A 14 ágyas osztály a hematológiai osztállyal együttműködésben országos onko-hematológiai központként végzi a rosszindulatú daganatos gyermekek kezelését és gondozását. A terápia során a rászoruló betegek számára külön fürdőszobával, egy kísérő számára ággyal ellátott elkülönítő szobák állnak rendelkezésre, ahol megfelelő fertőzésmentes környezetet tudunk biztosítani, valamint lehetőség van a Klinikával szomszédos Clic házban külön lakás igénybevételére is.

A daganatos gyermekek kezelése közel egy évet vesz igénybe, amely időszak alatt alkalmanként heteken keresztül folyamatos kórházi ellátás szükséges, ezért a tanévnek megfelelő időszakokban a gyermekeket külön pedagógusok oktatják, hogy elmaradásuk minél kisebb legyen. Betegeinket a felépülésükben pszichológus és gyógytornász is segíti, és a gyermekek számára minden évben Bakonyszűcsön szervezünk közös rehabilitációs tábort.:

Osztályvezető: Dr. Garami Miklós egyetemi docens
Főnővér: Dr. Tóthné Kónya Kornélia
Osztály: Tűzoltó u. 7. épület, II. emelet
Telefon: +36 1 215 1380 / 2926, vagy 2996-as mellékek

Alapítványok

A Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika munkáját több alapítvány is segíti. Ezen alapítványok anyagi támogatása révén már számos, a gyermekek gyógyításának, kórházi ápolásának és gondozásának körülményeit javító beruházás vált lehetővé. Kérjük, ha ezeket a célokat fontosnak tartja, személyi jövedelemadójának 1%-ával vagy külön befizetéssel álljon számos neves közéleti személyiség és művész mellett a támogatók sorába.

SOTE II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika

Játszóház Alapítvány Onko-Haematológia

A klinikánkon fekvőbetegként tartózkodó gyermekek foglalkoztatásának megteremtésére jött létre a Játszóház Alapítvány. Az épületben működő Játszóház hivatott a kis betegek klinikánkon töltött idejének jobbá, hasznosabbá tételére egy külön erre a célra alkalmazott munkatárs közreműködésével. A Játszóházban két jól felszerelt számítógép és különböző játékok, könyvek és kézimunkázáshoz szükséges kellékek állnak a gyermekek rendelkezésére, amely foglalkozásokhoz és magához a helység fenntartásához az Alapítvány járul hozzá.

Tárgyi, ill. anyagi felajánlásaik igen nagy segítséget jelentenének kis betegeink osztályon való tartózkodásának könnyebbé tétele érdekében.
Számlaszám: 11701004 – 20152264 – 00000000
Adószám: 18056996 – 1 – 43

SOTE II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika Játszóház Alapítvány Onko-Haematológia (Közhasznú Alapítvány)

alapító:
Peremartoni Krisztina, színművész
kuratórium:
Dr. Garami Miklós, csecsemő-gyermekgyógyász, klinikai onkológus, haematológus szakorvos, egyetemi docens Semmelweis Egyetem II. sz. GYERMEKGYÓGYÁSZATI KLINIKA, kuratórium elnöke
Tapodi László, közgazdász

1094 Budapest, Tűzoltó u. 7-9.
Tel.: +36 1 215 13 80 / 52804; Fax: +36 1 215 1381